петък, 7 октомври 2011 г.

"За държавата и хората или просто едно уточнение"


Не знам дали си спомняте приказките, които сте чели или са ви чели като малки. Всъщност дори е възможно вие да четете на децата си, но това не е от съществено значение. Та там, в приказките, сюжетът често е обвързан с различни истории за сблъсъка добро и зло. Разбира се въпросното зло винаги губеше в последните редове на всяка една от тях, което обаче ярко контрастира с реалния живот и неговото не чак до там справедливо ежедневие. В тази връзка предполагам всички сте били жертви на някакъв вид неправда. Не рядко става въпрос за чисто човешки взаимоотношения като завистлив колега или подобна тривиална история, но сте попадали и в ситуация, в която е нямало кой друг да обвините освен държавата или за да бъдем още по-точни, било ви е най-удобно да обвините държавата.



Чувал съм много хора да обвиняват България като държавна организация. Обвиняват я както за основателни, така и за неоснователни неща. И наистина, като се замислим страната ни е виновна за много от бедите, които ни се случват и ако решим да правим списък, той със сигурност ще бъде по-дълъг от еднометрова бюлетина. Избягвайки излишното многословие ще спомена само някои от тях: безработица, ниски заплати, пенсии, лошо състояние на пътищата и т.н. Неслучайно все повече млади хора бягат от мизерията, която царства в страната и отиват да учат или работят в чужбина. Повечето от тях не се връщат никога - та нали в чужбина е по-добре! Все пак не искам да оставате с убеждението, че аз обвинявам държавата за безпорядъка наоколо или за лични беди. Точно обратното! Аз обвинявам хората, защото смятат, че държавата като организация е длъжна да се грижи за нас. Понеже от пръв поглед това може би не е очевидно за някои хора ще уточня. Държавата е създадена от хората и за хората и това всъщност е основната й движеща сила навсякъде по света. Тя работи за народа, защото той я е създал.

В България това очевидно не е така. Според някои вървим бавно нагоре(май им викаха политици), докато други твърдят, че всъщност „летим” стремглаво надолу. Истината е че нещо не е на мястото си.

Още от древни времена човек е открил, че в големи и добре организирани групи се оцелява по-лесно. Някъде в началото на всичко е възникнал племенно-общинният строй, последвало е зараждането на демокрацията в Древна Гърция, съществували са и много монархии и така до наши дни. Общото между всички видове държавна организация, е че в общият случай те са били създадени от по-малка или по-голяма група хора. Всъщност това, което се опитвам да докажа е че в съвременния смисъл на думата държава, тя е творение единствено и само на хората. Проблемът се състои в това, че нещо, за което не се грижиш, няма как да работи. Просто е невъзможно. Може би до някое време ще се движи на инерция, но обезателно ще закъса по средата на пътя, а недай си боже да тръгне и в обратно посока надолу по склона, следвайки закона за гравитацията. Така е и с нашта собствена държава. Ние не се грижим за нея, всъщност изобщо не ни интересува какво става и какви проблеми има и тя е закъсала в аварийната лента на европейската магистрала.

Основната идея на демокрацията се състои в това, народът да избере свои представители, които от своя страна формират структурите изграждащи държавата. В този ред на мисли основната ни вина е пълната липса на заинтересованост от политика и в частност от това кой човек ще бъде избран за наш представител в държавната власт. В тази връзка стигаме до извода, че отново хора носят основната вина, този път олицетворяващи не народа, а държавата. Процеса е взаимен. Ние не контролираме потока от отделни личности вливащи се в държавният апарат и той от своя страна при липса на качество или користни намерения не може да функционира.

Тези причини са единствената ми, но достатъчна обосновка да обвиня хората в повсеместно бездействие. Сами българите сме виновни за разпадащата се система на образование в България и масовото „затъпяване” сред днешната младеж. Сами сме виновни, че в държавният апарат цари корупция. Сами сме виновни, че по изборно време най-печелившият бизнес е да се продадеш за двадесет лева и някое друго кебапче. Сами сме виновни за това, че правителството не функционира успешно като такова. Всички сме виновни. Затова ще гласувам.

0 коментара:

Публикуване на коментар

За валиден коментар, моля спазвайте следните правила:
1. Всички коментари да бъдат написани на кирилица.
2. Забранява се използват вулгарни, цинични и расистки лозунги.
3. Спамът няма да се толерира.
Коментари, неотговарящи на тези изисквания, подлежат на модерация.