петък, 21 октомври 2011 г.

За предстоящите избори

Настоящата статия е само и единствено израз на авторско мнение. Статията не е платена публикация от някой от предизборните щабове.

След по-малко от 2 дни България ще търси своя президент. Дали ще намери достоен човек за поста е съвсем друг въпрос.

Не бива да пропускаме и една съществена подробност - много хора наистина не ги е грижа кой ще бъде следващият ни държавен глава. Някои гласуват заради кебапче в хлебче, други пък изобщо не си правят труда да стигнат до избирателните урни.  На фона на тази мила картинка е редно да се запитаме как стигнахме до тук?


Бил съм прекалено малък по време на промените.  Виждал съм само избледнели снимки на тълпи от  хора, които неистово скандират в подкрепа на нещо  ново. На някои от тези снимки дори може да се прочете надеждата в очите на хората. 

А после какво? Студен душ? Разбити мечти? Или от всичко по-малко. И нима  повечето от вас не се чувстват някак прецакани и измамени? Сякаш всичките тези години бяха просто един виц. Виц, който е смешен само поради някакви трагикомични подробности, нямащи нищо общо с неговият замисъл.

Тъжно, нали? Още по-лошо. За пореден път на важни избори, като че ли няма силни личности в „играта”. Сред кандидатите за държавен глава, сякаш липсва изявен лидер, добър политик, носещ харизмата на президент. Липсата на категорично качество сред  желаещите да заемат поста държавен глава е повсеместна. Всички без изключение, а в такива моменти се гласува за личност, а не за партия. 

Е, както всяко правило си има изключения, така и сега има един човек, който се откроява сред тълпата. Това е Светльо Витков.

Намеренията си му на пръв поглед са несериозни, но видях нещо друго в неговата кандидатура, което ме привлече. Именно невероятната възможност да покажа на нашите управляващи какво мисля за тях. В съзнанието ми се преплитат забавни картинки, изобразяващи изявени наши политици в момента, в който разбират, че Светльо Витков е избран за президент. Поставете се на тяхно място. Представете си реакцията им. Някакъв си смешник, пеещ песнички с глупав текст е избран за президент. Това не струва пари, дами и господа! Това е, както се казваше в една реклама, безценно! А вие не се ли почувствахте някак си развеселени, представяйки си този забавен момент, ситуация, в която държавниците осъзнават, че вече не могат да ни се подиграват, като глупаци. Защото точно това ще постигнем, избирайки „новото 20”.

Може би логиката ни казва, че кандидатурата на Светльо е несериозна. Всъщност точно обратното. Със своята несериозност, тя може би е най-сериозната кандидатура сред всички останали. Освен това нещо вътре в мен ми подсказва, че все пак Светльо ще бъде по-добър държавен глава от другите натегачи.

В неделя ще покажа на скъпите ни политици какво мисля за тях. Вече съм решил.

И нека Ви настигне протестният вот, с бюлетина №20, Целият народ!

0 коментара:

Публикуване на коментар

За валиден коментар, моля спазвайте следните правила:
1. Всички коментари да бъдат написани на кирилица.
2. Забранява се използват вулгарни, цинични и расистки лозунги.
3. Спамът няма да се толерира.
Коментари, неотговарящи на тези изисквания, подлежат на модерация.