понеделник, 1 април 2013 г.

Стоичков и кучето нападнало кокала



Вълната от протестите февруари месец роди гражданско общество. Не, всъщност не беше така. Трябваше да роди гражданско общество. За сметка на това създаде куп абсурдни ситуации, а в последвалият вакум се родиха и няколко странни „движения”, палаткови лагери и няколко други безмислени мероприятия, които да осигурят прехраната на известен брой журналисти и нещастни блогъри като мен.

Историята

В периода от края на януари до средата на февруари се съобщи, че Академичните Съвети на няколко университета са решили да повишат таксите за обучение на студентите си. Сред тях са УАСГ, Софийският Университет, както и УНСС. Процента на увеличение варира от 8-9% до 30-40-50% в УНСС. Последва скоростна реакция от студентите на въпросните университети и бяха организирани редица протести. Резултата е че таксите в УАСГ и СУ засега няма да се увеличават, а в УНСС борбата продължава.

НПСС


Някъде между всички тези събития от зората на нищото като феникс изникна една непозната за 99% от студентите организация – НПСС (Национално Представителство на Студентските Съвети). Тази организация фантом всъщност е легитимирана и сформирана чрез Закона за Висшето Образование (чл. 73а и чл.73б). Членовете й се избират от представители избрани от Студентските Съвети на различните университети. Според закона дейността й се изразява в изработването на „становища и предложения по проблемите на висшето образование и науката във висшето училище, засягащи обучаващите се в тях”, както и „дава мнение по проекта за държавен бюджет в частта му за образованието и науката”.
Скандала

НПСС като от нищото излезе на сцената и обяви, че студентите ще се включат в националните протести (срещу тока, олигархията, монополите и др.), като на организирания от тях протест се появяват 30-40 човека. Скоро след това последва второ събитие край Орлов мост, на което присъства отново внушутелното количество от около 50 студенти. На това събитие председателя на НПСС Ангел Георгиев обявява, че се сформира „ядрото на обединяваща гражданска структура”, като впоследствие се оказва че това е т. нар. „Движение Орлов мост” (поредното такова). За патрон на новосъздаденото движение е избран набързо Христо Стоичков – Камата. Никак не е нужно да се обяснява кой е Стоичков и какво е постигнал на зеления терен. Богатите му лингвистични способности и висока култура също са известни.
Следващите дни около новосформираното студентско движение се случват поредица от интересни събития. Кола с мегафон обикаля Студентски град и кани студентите да „отидат да видят Стоичков в зала Арена Армеец”. На самото събитие в новопостроената зала на 4-ти километър се оказва, че се влиза с предварително отпечатани билети, че на събитието са изсипани различни хора по възраст, етнос и т.н., но ни най-малко приличащи на студенти. Срещата се оказва и нещо като учредяване на въпросното движение, което както казва председателя на НПСС няма нищо общо със студентите (по-надолу е пояснено). Остава интересен и въпроса, кой е платил за появяването на хората (докарани с автобуси), и кой е платил наема на залата (около 15 000лв). Според Христо Стоичков, той лично бил платил наема, но има доста противоречиви информации, които опровергават това твърдение, включително и финансиране от небезизвестния депутат от ГЕРБ и близък приятел на Камата Емил Димитров, известен и като Емо Фаса.

Междувременно студенти наети чрез бюрото по труда в Студентски град  и заплатени по 25лв за осемчасов работен ден, раздават флайери, на които „Движение Орлов мост”, приканва хората да не бъдат безучастни и да гласуват на определена интернет страница на известна българска радио медия, за народни представители или с други думи хора, които заслужават да представляват народа.

Според Закона за Висшето Образование (ЗВО) НПСС се финансира директно от бюджета на Студентските Съвети в българските висши училища. Означава ли това, че част от тези пари са харчени за горните дейности?

Реакцията
Голям брой студенти и студентски организации скачат срещу действията на НПСС. Студентските Съвети на голям брой университети се разграничиха от действията на националното представителство ( http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1062070 ), а обикновените студенти направиха петиция срещу тях (http://www.peticiq.com/protivnpss ).
В резултат на всичко се организира отворена дискусия между студенти проведена на 30 март в една от залите на Историческия факултет на СУ, на която бяха обсъдени събитията от изминалите седмици. Присъстваха студенти, студентски организации и представители на НПСС, включително и председателят й Ангел Георгиев. Бяха изказани редица мнения от студентите, които гравитираха между закриване на НПСС и задължителната реформа на студентското представителство изобщо. Всеобщото мнение бе, че НПСС не представляват легитимен защитник на студентските права освен по закон. Много хора споделиха мнение, че едва напоследък са научили за съществуването на такава организация, а абсолютно всички бяха възмутени от избора на Христо Стоичков да представлява студентите. В отговор на това, Ангел Георгиев смотолеви, че всъщност Камата и „Движение Орлов мост”  нямат нищо общо със студентите и били чисто гражданско движение, въпреки информацията публикувана в редица медии, която председателят на НПСС, очевидно не иска да опровергае по някаква причина.
Срещата приключи с ползотворна дискусия относно възможни промени и реформи на студентското представителство. Бяха изказани редица добри и интересни предложения и се стигна до решение, срещата да се повтори, за да се излезе с конструктивно предложение за реформа. Реформа, която очевидно е повече от нужна. Недопустимо е организация като НПСС да използва името на студентите по такъв начин за собствени политически амбиции, а слуховете за някаква връзка между НПСС и ГЕРБ подклаждат огъня. Редно ли е това?

0 коментара:

Публикуване на коментар

За валиден коментар, моля спазвайте следните правила:
1. Всички коментари да бъдат написани на кирилица.
2. Забранява се използват вулгарни, цинични и расистки лозунги.
3. Спамът няма да се толерира.
Коментари, неотговарящи на тези изисквания, подлежат на модерация.