петък, 21 октомври 2011 г.

Моят президент

от Стоян Йотов

"ЗАКЛЕВАМ СЕ В ИМЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ДА СПАЗВАМ КОНСТИТУЦИЯТА И ЗАКОНИТЕ НА СТРАНАТА И ВЪВ ВСИЧКИТЕ СИ ДЕЙСТВИЯ ДА СЕ РЪКОВОДЯ ОТ ИНТЕРЕСИТЕ НА НАРОДА. ЗАКЛЕХ СЕ!"

произнася всеки встъпващ в длъжност Президент на Република България. Тържественият клетвен час обаче, заедно с участията в честванията на Национални празници, патронажа на дарителски кампании и организиране на преми за чуждестранни делегати са се превърнал в единствените жилки, осмислящи петгодишния мандат на Президентската длъжност.

Българската президентска служба изначало не е толкова незначителна, за колкото мнозина я смятат. В каквото малцина я превърнаха. И понеже всички имаме представа за президентската институция, желая ви изложа моята. За „Моят Президент”.


Моят Президент е този, заемащ с чест и достойнство най-високата длъжност в родната ми Република България. Държавният глава е спойката на народа, обединител на българската националност и вдъхващ вяра на нацията. Той е силната личност, еднакво активна в сублимните моменти и в трагичните часове на страната ни. Българският Президент е този, който трябва да олицетворява българския гений, българските традиции и българските амбиции. Държавният глава отстоява българщината пред света по достоен, доблестен и максимално печеливш за народа начин.

Моят Президент е този, който не се страхува от поемането на отговорности. Той интензивно участва в разрешаването на проблеми със социални и икономически смисъл, използвайки  целенасочено конституционните си правомощия.

Едно такова правомощие е привилегията за директно обръщение. Освен открито възвание към народа по важни държавни теми, Президентът може самосиндикално да отиде в парламента и открито да критикува управлението на важни аспекти, като същевременно да предложи нови концепции, формирани при срещи с граждани, неправителствени организации или професионалисти и експерти. Освен това, Държавният глава има правото и трябва да инициира референдуми, чрез които да се допитва до народа по отношение на значими за бъдещето на страната въпроси. По този начин освен връзка с нацията, Президентът може да определя посоката на дадена правителствена политика. В правомощията на Държавният глава фигурират още правото на вето върху новото законодателство, висши дипломатически длъжности и функцията „Върховен главнокомандващ на армията”. Последната включва използването на армията за нуждите на страната и защита правата и бройката на въоръжените сили.

Моят Президент е и този, който би се осмелил да поиска повече правомощия за Президентската институция, чрез които по-ефективно да участва в управлението и формирането на  националните идеали и приоритети.

Това е образът на Моя Президент. Активен в държавната политика, деен в очертаването на националните перспективи и деятелен за запазване самоличността на българската нация.

Откривате ли Моя Президент измежду 14-те кандидатури? И кой е Вашия Президент?

0 коментара:

Публикуване на коментар

За валиден коментар, моля спазвайте следните правила:
1. Всички коментари да бъдат написани на кирилица.
2. Забранява се използват вулгарни, цинични и расистки лозунги.
3. Спамът няма да се толерира.
Коментари, неотговарящи на тези изисквания, подлежат на модерация.