сряда, 23 ноември 2011 г.

Наука от първо лице

„Академичен форум за обществена наука” е много повече от формална конференция със скучни презентации и отегчена аудитория.
от Стоян Йотов

Под научната конференция в обществените среди повече се разбира досадно събитие, на което изследователите високопарно се конкурират с дължината на презентации и студии или с броя доведени „по задължение” студенти. А смисълът от представените материали и същността на конференцията – активна дискусия, предлагаща решения и алтернативи, е оставен на произвола на случайното любопитство.

Какво е АФОН?

„Академичен форум за обществена наука”, или АФОН, е всичко това, което конвенционалната научна конференция не е. И въпреки, че тази година ще е едва второто му провеждане, Академичният форум е вече утвърдила се уникална  и значима проява в сферата на българската обществена наука.

В концепцията на форума са залегнали два основни аспекта. От една страна, АФОН не е конференция с еднообразно представяне на изследвания, а начин представените трудове да бъдат реализирани в рамките на оживени и динамични дискусии. И от друга, Академичният форум има мисия - създаването на модел за публичност с активен диалог между учени.

Тоест, форумът е една огромна сцена, на която студенти, докторанти и големи научни светила могат свободно да се срещнат и общуват, обменят опит и наблюдения, изложат своите перспективи. Така млади учени и доказали се експерти имат пълната възможност да представят различни гледни точки, обсъждат използвани научни подходи и методи, да определят позициите си и възможните решения на проблемите, с които са се сблъскали в своята изследователска дейност. Защото тъкмо възможността за комуникация и взаимен научен обмен е един от най-важните аспекти на успешната научна дейност.

И не на последно място – АФОН е свободна трибуна. На нея няма да бъде чут само гласът на учени и експерти. Страничните наблюдатели – студенти и докторанти, имат правото да се изказват и задават въпроси, провокирайки и обогатявайки дискусията.

Първият АФОН
Първият АФОН се проведе по инициативата на група преподаватели от Университет за национално и световно стопанство на 25 и 26 ноември 2010 и категорично надмина очакванията. За два дни общият брой посетители бе над 200, сред тях утвърдени научни изследователи, млади учени, докторанти и студенти.

Рамката на първия Академичен форум бе под надслов „Глобализация и криза: Социално-икономически проекции и предизвикателства”. Тема, която освен актуалност и провокативност, се развиваше и в реална лаборатория – ситуацията на глобална икономическа и ценностна криза.

Така освен научна издържаност и актуалност, в дискусиите се развиваше наука от първо лице –разбираема и достъпна. В диалога по време на отделните сесии живо участваха както панелисти, така и студенти и докторанти. И в крайна сметка съвместна комуникация доведе до една невероятна симбиоза на взаимно изслушване, уважение и обсъждане.

Показателен за успеха на АФОН ’2010 бе заявеното удовлетворение от  участниците. Изказано бе и желание форумът да бъде превърнат в ежегодно събитие.

Форумът ‘2011
Академичният форум ‘2011 следва неотлъчно идеята за научна мрежа, но с младежки привкус. Акцентът тази година е върху младите автори и възможността те да се изявят, обсъждат и самоусъвършенстват. Мнозинството панелисти и модератори ще са студенти и докторанти.

Тематиката - „ИЗбори по време на криЗА”, предлага многообразие от изследователски материал, актуалност на събитията и отново реална лаборатория – президентските и местни избори от октомври 2011г. Последното е много полезно за участниците, защото предоставя възможност за автентичност на дискусиите и очертаване реалната връзка между научната интерпретация и функциониращия обществено-политически механизъм. А реалното приложение на едно твърдение е това, което го прави валидно.

АФОН ‘2011, подобно на предшественика си, ще бъде отново общодостъпен. Очакванията са младите автори и аудиторията студенти да проявят типичен младежки хъс, водейки дискусиите в динамична и активна посока.

В заключение
АФОН е начин да представиш значима и сериозна наука по лесен и достъпен начин, така че всички да те разберат и същевременно да им е интересно. Не правя това кратко заключение на базата прочетено нещо някъде в интернет или преса, а защото бях на АФОН ‘2010. И не възнамерявам да пропусна тазгодишният Академичен форум. Надявам се да се видим там ;)

25 и 26 ноември 2011г.
Университет за национално и световно стопанство - София

1 коментара:

Катя Михалова каза...

БЛАГОДАРЯ!
Точно това е смисълът на АФОН. Затова започнахме да го правим - за да си говорят колегите - учените, препоавателите, студентите, защото това е пътя на оосвояването на знанието. От изследователите към преподавателите, към студентите. Но не ежедневно да си говорят по актуалните теми на деня, преливайки многословие, а да разсъждават заедно, концентрирано, в структура, да достигат същината на проблемите, а не да се давят на повърхността.

Лично благодаря на Стоян, за неговото присъствие и позиция!

Катя Михайлова

Публикуване на коментар

За валиден коментар, моля спазвайте следните правила:
1. Всички коментари да бъдат написани на кирилица.
2. Забранява се използват вулгарни, цинични и расистки лозунги.
3. Спамът няма да се толерира.
Коментари, неотговарящи на тези изисквания, подлежат на модерация.