сряда, 16 ноември 2011 г.

от Нане Стоичко до Д-р Стоичков

Да се готви Дянков, БАН ще го награждава с почетно академично звание.
от Стоян Йотов


"Доктор хонорис кауза" (доктор по заслуги) е почетно звание, което се присъжда от висше учебно заведение за заслуги в областта на науката, образованието, културата или обществения живот.
Носители на тази титла могат да бъдат академични личности, общественици, политици. Носителите на званието имат право ежегодно да изнасят публична лекция в университета, присъдил им званието.
Почетното звание има символична стойност. Веднъж прието, то не може да бъде върнато.

Спорът дали Христо Стоичков заслужава почетно звание изобщо е по-скоро излишен. Завидни спортни успехи както в България, така и в световен план, школа за млади футболисти, а отскоро и индикации за дипломатическа кариера са само части от впечатляващата му биография.

Дали обаче призът трябваше да е от ПУ „Паисий Хилендарски” е съвършено друг въпрос. В крайна сметка този ВУЗ развива много „спортно насочени” научни полета – филолози и езиковеди, икономисти, биолози, химици, математици, социолози.

Причината: Христо Стоичков активно съдействал за построяване на спортна зала за университета. Симеон Дянков дори похвали бившия национал за „благородното нахалство” -  "Той непрекъснато ми напомняше за ангажимента и Министерството на финансите отпусна нужните средства” (4 млн.лв. държавни средства - бел.авт.). При все, че земеделците, железничарите, учените и стотици други съсловия вече протестират заради орязан бюджет.

Ако ръководството на ПУ „Паисий Хилендарски” искаше да се отблагодари на Стоичков, то много по-подобаващо би било да кръстят спортния център на името на футболната легенда. Каквато е световната практика.

Историята изненадва и с мълчание за параметрите около обществената поръчка за строежа на спортния комплекс и избора на фирма. Освен това, цялата ситуация седи някак „блажено” в сянката на министър-председателя, който фактически обеща на студентите от ПУ финансиране за спортния обект.

Награждаването на Христо Стоичков прилича много на почетното членство на Бойко Борисов в Съюза на българските художници. С единствената разлика, че Борисов си е взел поука и праща свое подготвено протеже да обере лаврите.

Удостояването с прочитни звания се е превърнало в нещо като масово раздаване изборни кебапчета – евтин PR с манипулативен ефект. Комично! Някакво висше помпане на рейтингов балон. Само си представете евентуалната следваща „изкупителна жертва” – БАН награждава Симеон Дянков заради по-добрия бюджет, осигурен със сътрудничеството на министър-председателя Бойко Борисов.

Христо Стоичков заслужава почетно звание. Но не за сметка на една спортна зала, а заради множеството си успехи през годините, допринесли за българския спорт. И не от университет с научни интереси, далеч от професионалния спорт. Защото като доктор на Христо Стоичков му предстоят публични ежегодни лекции. И нито красноречието, нито завидни познания извън спорта са силните черти на Камата. И вариантът с лекция за футбол пред студенти, изучаващи хуманитарни или точни науки, е меко казано шеговит.

Христо Стоичков не заслужава отличие, поднесено му по начин, обезценяващ същността на званието. Поднесено за сметка на чужд PR и превръщащо футболната ни легенда в научна креатура. 

0 коментара:

Публикуване на коментар

За валиден коментар, моля спазвайте следните правила:
1. Всички коментари да бъдат написани на кирилица.
2. Забранява се използват вулгарни, цинични и расистки лозунги.
3. Спамът няма да се толерира.
Коментари, неотговарящи на тези изисквания, подлежат на модерация.