вторник, 13 декември 2011 г.

"Черният ангел" - дебютният роман на Иван Русланов

За Иван Русланов без задръжки мога да кажа, че той е един изгряващ "човек на изкуството". Наистина. Той притежава , по мое наблюдение, интересен и уникален характер, присъщ на хора, за които исксутвото е работа, хоби, живот. В един момент може да бъде много отвеян, и в следващия изведнъж да се съсредоточи и създаде шедьовър пред очите ти.

Затова и много се радвам, че той получи своята първа възможност да покаже на какво всъщност е способен. А именно - да издаде първия си роман, озаглавен "Черният ангел - раждането на един от нас". 

Във връзка с премиерата, която ще се проведе на 21 декември 2011г. /за повече подробности - карето в дясно и края на този материал/, публикуваме рецензията на книгата, съставена от издателство "Буквите", и демо с първите 80 страници от книгата. 

Пожелаваме на Иван много успехи и ще чакваме продължението на "Черният ангел"!

Рецензия на книгата "Черният ангел":

"„Във фантастиката има най-много истина” прочетох онзи ден някъде из социалните мрежи. И въпреки, че в първа част на романа, която държите в ръцете си реалността намира малко отражение, To е правдиво и стряскащо – привидно безразличие, което прикрива дълбокия страх от това, да не изпъкнеш над тълпата, да не си по-различен, да не те нарочат... Кой супергерой би издържал да помага на същества, толкова уплашени, чак неспособни да оценят жестовете му? 

Дуел на титани. С тези думи може да се определи целия роман „Черният ангел”. Роман на противоположности, на противопоставяне. Не само чисто техническото противопоставяне на характери и герои, а борбата между страха и дълга. Роман за израстването, за дългият път през който преминава всеки един герой на нашето време, бил той притежател на суперсили или не. За борбата със страхът от отхвърляне, от липсата на подкрепа.

Романът „Черният ангел ” е своеобразно изследване на психологическите пречки, с които би се сблъскал Батман – да кажем – ако попадне на нашите географски координати. Ще се приспособи ли? Ще успее ли ден след ден, без ничия подкрепа да изпълнява дълга си, да се бори със злото във всичките му измерения... Ще спечели ли той нашата обич, подкрепа и уважение? Или може би ще бъде изкормен в опит да отгатнем как е създаден, за да можем да си направим друг, само че изцяло под наша власт... 

Черният ангел, като Прометей трябва да открадне огъня, този път не от боговете, а от онова тайно тясно долапче, в което самите ние сме го скрили, трябва да го открадне, за да ни го даде отново. Защото - и за мен това е тъжна констатация – все очакваме някой месия да дойде и да ни спаси, да се спусне с космически кораб, самолет от далечна страна или просто да се появи о някъде и да ни измъкне от блатото на робското съзнание.

Какво се случва, когато въпросният месия се появи? Ще го посрещнем ли радушно? Или ще го унищожим с безразличие, със страх, с така любимата ни поговорка „Преклонена глава сабя не я сече”? На всички тези въпроси отговор дава „Черният ангел”."

Демо с първите 80 страници на книгата:


Читалище "Николай Хайтов" (на гърба на магазин БИЛА, срещу х-л Плиска)


21 декември 2011г.18:30ч.


Страница на събитието: https://www.facebook.com/events/251646521565493/

0 коментара:

Публикуване на коментар

За валиден коментар, моля спазвайте следните правила:
1. Всички коментари да бъдат написани на кирилица.
2. Забранява се използват вулгарни, цинични и расистки лозунги.
3. Спамът няма да се толерира.
Коментари, неотговарящи на тези изисквания, подлежат на модерация.