събота, 3 март 2012 г.

Елегично - празнично

Днес е 3 март. За съжаление, също така е събота и няма да получим още един ден почивка.
За това пък може да го отложим за догодина, когато ще празнуваме два пъти. Просто днес няма да споделяме националния химн във Facebook или други социални мрежи и няма да споменаваме имената на национални герои, сякаш някога сме се интересували живо от съдбата и дейността им.

Всъщност, така или иначе, дали обичаш родината не се показва с публикуването на някакви песни и смяна на профилни снимки в социалните мрежи или където и да било. Това не е нещо, което само по себе си изисква показност и никога няма да бъде.  Затова днес няма да празнуваме. Просто си припомнете, че някой някога е жертвал живота си, за да сме днес тук. Припомнете си, че е имало хора, които са жертвали личните си интереси за общото благо. Припомнете си и че през тези над 14 века е имало моменти, в които сме заставали заедно срещу бурята. Било е и ще бъде, дори днес да не му е времето.

Може бъдещето в България да е под въпрос, но не малко млади хора съзнателно правят избора да останат тук, други пък дори и да отиват да учат в чужбина, знаят, че ще се върнат. Не ме разбирайте погрешно, тук дори не става въпрос за някакъв осъзнат национализъм или нещо подобно. Това е любов към Родината, но това е и чувството на дълг към нея, отговорността на капитана за потъващият кораб, а всъщност всички ние сме капитани и някога, някъде отново ще бъдем заедно, обединени.

Какво можем да направим днес? Да изпием по бира и да гледаме мачовете от „А” Група? Да гледаме отново някой турски сериал? Да прочетем вестника? Каквото и да е, не е от значение. Просто си припомнете всичко казано до тук и не е нужно да споделяте или да говорите с някой за него. Днес е събота, ден за почивка. Но ще дойде и Понеделник, тогава пак ще се сетите за всичко това, но вече ще знаете, че можем, стига да вярваме, и то най-вече в себе си...!

Честит 3 март!

0 коментара:

Публикуване на коментар

За валиден коментар, моля спазвайте следните правила:
1. Всички коментари да бъдат написани на кирилица.
2. Забранява се използват вулгарни, цинични и расистки лозунги.
3. Спамът няма да се толерира.
Коментари, неотговарящи на тези изисквания, подлежат на модерация.